Mióta áttértem az alacsony szénhidráttartalmú étkezésre, a hosszú futásaimhoz, illetve edzés utánra zsírtejet készítek. Nagyon jó energiapótló, hiszen még a maratoni táv alatt is remekül szolgált.
Miből is áll? 1 vagy 2 db tojásárgája, 1-2 evőkaná kókuszzsír, pici só és 4-6 dl forróvíz összeturmixolva. Ízesítésnek eddig eritritet, kakaót és fahéjat használtam. Na már most, ezek közül egyik sem az igazi, bár tény, hogy nagyjából elfedték azt az ízt, amit a már kihűlt zsírtejben annyira nem szeretek.
Nem rég olvastam, hogy a karobporral lehet helyettesíteni a kakaót. Hm, igazából nem tudtam, milyen, hiszen soha nem ettem még. Legalábbis tudatosan. Aztán pár napja vettem egy dobozzal. És tegnap kipróbáltam. A zsírtej alapanyagait csak egy kiskanál karobporral egészítettem ki, és kíváncsian kóstoltam meg.
Persze, nem mannát ittam, de két előnye is van ezen ízesítőnek: sokkal kevesebb eritritre van szükség (elég egy kiskanál vagy még az sem), illetve nem érzem még hidegen sem a tojásízt az italon. Tökéletes!
Úgyhogy amíg meg nem unom, ez lesz.
Ja, egyébként elég sok jó dolgot olvastam a karobporról, amellett, hogy a kakaó helyettesítője lehet:
– gluténmentes,
– koffeinmentes
– nincs benne theobromin
– emellett javítja az emésztést
– antioxidáns hatású
– ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag
Az lesz az igazi, ha még a belőle készített házi “csoki” is ehető lesz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: