Lassan egy éve paleozom, ami azt jelenti, hogy tejtermékeket sem fogyasztok. Persze, így hiányolok egy-két olyan ételt, ami mindig is a kedvencem volt. Ilyenek a túróból készült ételek.
Nos, szerencsére nagy lelkiválságot nem okozott, hogy mellőzöm a fogyasztásukat, de azért örömmel vettem, hogy valahogyan pótolhatom legalább az ízvilágát – hellyel-közzel.
Néhány hónapja ráakadtam egy cukkinis muffin receptre a neten (azóta sem találom), és mikor megcsináltam az első adagot, lelkesen fedeztem fel, hogy olyan “túrós”. (Aztán később olvastam az egyik blogon, hogy a kókuszreszelék és a citrom együttesen – s a tojás is, szerintem – lehet alternatíva a túróra.)
Azóta két-három hetente gyártok is egy-egy adagot e fincsiségből.
Általában szemre mérem a hozzávalókat attól függően, mennyi és mekkora cukkiniből csinálom. A tegnapi adagot így állítottam össze:
250 g pucolt cukkinit lereszeltem a reszelő apró lyukú részén. Hagytam állni, míg 4 db tojást a két kanál eritrittel fehérré vertem a robotgéppel. Tettem egy csipet sót is bele. Majd kicsavartam a cukkinit, és elkevertem a tojásos masszával. Fogtam egy hatalmas citromot, és megszabadítottam a levétől, ami szintén belekerült a tésztába. Majd ledaráltam kb. 12 dkg kókuszreszeléket kávédarálón, aztán ezt is hozzáadtam.
Nálam majd’ minden süteménybe kerül kókuszzsír, tehát most is olvasztottam kb. 2-3 evőkanálnyit. Ezt is belekavartam a muffin tésztájába, ami ugyan kicsit híg lett, így kíváncsi voltam, hogyan fog sütés után kinézni.
Az előmelegített sütőben kb. 160 fokon sütöttem a 12 db muffint kb. 30 percig.
Magam is meglepődtem, milyen masszív kis sütemények lettek. Szépen összeálltak, és szép állagúak lettek.
Érdemes hagyni kihűlni a formában, sőt én fogyasztásig ott szoktam tárolni, és persze hűtőben. A legfinomabb még melegen, de szerintem hidegen is remek.
A tojást olykor szét szoktam választani, és külön felverem a fehérjét, amit a legvégén kavarom bele a cukkinis, kókuszlisztes masszába. Úgy is érdemes kipróbálni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: